Gör din egen sportdryck

Att blanda sin egen sportdryck är enkelt och tar inte massa tid. Du behöver köpa hem ingredienserna och ha en hushållsvåg att väga upp mängderna med.

Sportdryck innehåller maltodextrin och fruktos och elektrolyter (salter). I det här receptet blandar du 1 del maltodextrin och 0,8 delar fruktos.

Recept:

  • 550 gram Maltodextrin

  • 440 gram Fruktos

  • 25g Elektrolyter/salt med natriumklorid, kaliumklorid och magnesium.

Blanda allt i en bunke. Klart!

horizontal, kitchen scale, black
sugar, cup, pile of sugar

När du sedan ska använda sportdrycken blandar du den mängd du ska ha med vatten i drickarflaskan. Den är lättlöslig och klumpar sig inte. Om du vill ha smak kan du tex smaksätta med citronkoncentrat direkt i drickarflaskan.

Om du tycker att den blir för söt kan du smaksätta med något syrligt och testa att blanda lite mindre koncentrerat om det funkar för att fortfarande få i dig tillräcklig mängd kolhydrater. Om inte detta funkar så kan du blanda i en annan koncentration. Maltodextrin är smaklöst men fruktos ger en söt smak så ta då istället 1 del maltodextrin och 0,5 delar fruktos så blir sportdrycken mindre söt och nästan lika bra.

Vart köper jag ingredienserna?

Det går att köpa från olika ställen på nätet. Alla ingredienserna (Maltodextrin, fruktos och elektrolyter) finns att köpa tex på Bulkpowder (https://www.bulk.com/se/ ). Jag upplever att de har bra priser och snabb leverans.

Hur mycket pulver ska jag blanda i drickarflaskan?

Både fruktos och maltodextrin innehåller 1 gram kolhydrater per gram pulver. Så tar du 70 gram av den färdiga blandningen så är det 70 gram kolhydrater. Du kan blanda i den koncentration som du vill ha. Vill du ha mer koncentrerad dryck så går det bra och vill du ha mer utblandat så går det bra.

Exempel 1: Om du planerar att dricka 750 ml på en timme så kan du blanda 70 gram i den mängden.

Exempel 2: Tänker du dricka en liter på en timme men vill ha både vatten och sportdryck så kan du ha 70 gram i 500 ml och 500 ml vatten.

Testa dig fram, och var inte rädd för att få i dig tillräckligt med kolhydrater under träningen. Träningen blir både roligare (för du orkar mer) och effektivare!