Vad innehåller sportdryck, gel och bars?
Sportdryck innehåller ca 82-99 gram kolhydrater per 100 gram pulver. Portionsstorleken man ska blanda med vatten kan variera vilket gör att 500 ml kan innehålla varierande mängder kolhydrater.
Här kommer några exempel på sportdryck, där 500 ml färdig dryck innehåller:
Enervit isotonic drink 25 gram kolhydrater
Vitargo 46 gram kolhydrater
Isostar Endurance + 75 gram kolhydrater
Maurten drink mix 360 80 gram kolhydrater
Umara, U Sport 1:0,8 90 gram kolhydrater (kan blandas så det blir mer/mindre kolhydrater)
Detta är bara ett litet urval av alla sportdrycker som finns på marknaden och var uppmärksam på att du får i dig olika mängd kolhydrater beroende på vilken du väljer och hur du blandar. Vill du ha kontroll och kunna blanda utifrån vad som passar bäst för dig?
Gör egen sportdryck! Det är lätt och snabbt gjort, läs mer här. Fördelen med sportdryck är att det är enkelt att få i sig lite i taget under hela träningspasset.
Energibar: De flesta energibars, för användning under träning, innehåller 40-67 gram kolhydrater per 100 gram, men en förpackning är sällan 100 gram så de flesta innehåller 21-43 gram kolhydrater per förpackning. Var lite uppmärksam på att vissa märken, tex Flapjack har större förpackningar så där kan kalorimängden bli mycket hög om du inte tränar så mycket.
Du kan också göra egna energibars. Det finns massor av recept så det är bara att prova sig fram. Själv gör jag Runekakan som långdistanslöparen Rune Larsson tog fram. Den innehåller ca 70 gram kolhydrater/100 gram (ca 35 gram kolhydrater per bit/kaka). Recept finns på nätet. Jag tycker den är god, enkelt att göra, och har ett helt ok innehåll med en blandning av snabba och lite långsammare kolhydrater. Energibars är bra men kanske främst används under lite längre pass, om du vill komplettera sportdrycken med att äta något.
Gel: mängden kolhydrater varierar i olika märken med de flesta innehåller 45-80 gram kolhydrat per 100 gram. Men en gel är sällan 100 gram utan en förpackning innehåller ca 25-60 ml. Så en gel ger ca 20-28 gram kolhydrater per förpackning och ”räcker” därmed ca 30 min.
Gel är lätt att få i sig och används ofta mot slutet av passen för att få en ”kick”. Gel är som en mer koncentrerad version av sportdryck. Men gel går att använda även tidigare och jag skulle säga att det är bättre att fylla på hela tiden (med sportdryck och/eller gel) och inte vänta tills du känner att du verkligen behöver den där ”kicken” (för då har du väntat för länge).
Andra alternativ att ha med sig:
Torkade aprikoser 40 gram kolhydrater/100 gram
Torkade dadlar 70 gram kolhydrater/100 gram
Russin 65 gram kolhydrater/100 gram
Banan 21 gram kolhydrater/100 gram, en banan utan skal väger ca 110 gram och blir då ca 23 gram kolhydrater i en banan