Efter träning

Vad du ska äta efter träning beror på hur lång tid det är till nästa träning.

Om det är kortare än 24 timmar till nästa träningspass så är det bra att äta kolhydrater direkt efter träningspasset. Om du gör det så resulterar det i att du snabbare fyller på glykogendepåerna så de hinner fyllas på innan nästa träningspass.

Fyll då gärna på med lite snabba kolhydrater direkt, som frukt, energikaka, torkad frukt, och ät sedan en huvudmåltid strax efter.

Glykogeninlagringen går också snabbare om du äter protein och kolhydrater tillsammans efter träning jämfört med om du bara äter kolhydrater.

room service, servant, service

Hur lång tid det är till nästa träningspass avgör vad och när du bör äta

Är det 24 timmar eller mer till nästa träningspass så är det inte viktigt att fylla på direkt efter träningspasset, för du hinner fylla på glykogendepåerna ändå till nästa träningspass. Givetvis ska du alltid äta efter träningspasset men det är inte lika bråttom som om du har kortare tid till nästa träning.

Om du inte har bråttom till nästa träningspass vinner du oftast på att välja långsamma kolhydratkällor eftersom de generellt är mer hälsosamma/näringsrika och om du har tid till återhämtning är de lika effektiva som snabba källor.

Efter träning bör du alltid fylla på med proteiner ganska snart efter för att muskeluppbyggnaden ska komma igång direkt. Det behöver inte vara några stora mängder direkt efter träningen men det är viktigt att du inte väntar för länge med att fylla på.