Hur mycket fett ska jag äta?

Fett är livsnödvändigt att få i sig! Varför?

En del vitaminer är fettlösliga och dessa får vi inte i oss utan fett och några fettsyror (omega-3) kan kroppen inte tillverka själv så de behöver vi få i oss via maten.

Grundregeln är att ha någon fettkälla i varje måltid.

Det bästa för kroppen är att få i sig både omättade och mättade fetter. Överlag äter vi lite mer av mättat fett här i Sverige och av den anledningen kan det vara bra att välja mer omättat fett.

Exempel på livsmedel som innehåller mer omättade fetter: olja (oliv, raps mm), fet fisk (lax, sill, makrill), avokado, nötter, frön.

Exempel på livsmedel som innehåller mer mättade fetter: smör, grädde, crème fraiche, charkuterier som korv, leverpastej.

Hur mycket fett du bör äta är individuellt och beror på ditt energibehov. När du tränar mycket så är det behovet av kolhydrater och protein man räknar på och fett är det du äter utöver, för att täcka ditt energibehov.

Men fett är inte mindre viktigt bara för att man inte räknar på det. Fett är viktigt för våra cellmembran, för transporter i kroppen, för nervfunktioner samt skyddar våra organ.