Kan jag äta snabba kolhydrater?

Under träningspassen och direkt efter träning är det bra med snabba kolhydrater för de är lättillgängliga för kroppen, läs mer här.

Men resten av dagen mår kroppen bra av att minska på snabba kolhydrater eftersom de är näringsfattiga, energirika och gör ditt blodsocker ojämnare. Vilket gör det svårare att hålla vikten och sötsuget blir större.

Snabba kolhydrater finns det mycket av i söta drycker (juice, läsk, saft), sötsaker som glass och godis, kaffebröd, vitt bröd, vitt ris, pasta/nudlar med kort koktid.

candy, sweetmeats, sweets

Att tillåta sig att äta lite sötsaker ibland kan göra det enklare att hålla matvanorna långsiktigt.

orange juice, juice, vitamins

Det är klart att du kan äta snabba kolhydrater ibland, inget är förbjudet. Det som spelar roll är hur mycket och hur ofta. Det handlar om balans.

Äter du mycket sötsaker så gör det stor skillnad att dra ner på mängden.

Om du bara äter sötsaker ibland ska du givetvis se till att njuta av det och skippa det dåliga samvetet. Ta ett aktivt beslut om hur ofta och hur mycket sötsaker du vill äta, mängden spelar stor roll. Om du inte tar ett aktivt beslut kommer du troligen att fortsätta med de vanor du har nu. Vill du det?

Har du ett stort sötsug? Kom ihåg att sötsug föder sötsug. Minskar du eller tar bort sötsaker så minskat sötsuget. Och det går snabbt! Oftast på några dagar. En av mina kunder la till en grönsakssmoothie varje dag och blev av med sötsuget. Jag lovar inte att det blir så för dig, men börja experimentera och testa dig fram och se vad du kan lära dig!