Kan jag äta snabba kolhydrater?

Under träningspassen och direkt efter träning är det bra med snabba kolhydrater för de är lättillgängliga för kroppen.

 

Men resten av dagen mår kroppen bra av att minska på snabba kolhydrater eftersom de är så näringsfattiga men samtidigt energirika och gör ditt blodsocker ojämnare och det blir svårare att hålla vikten och sötsuget blir större.

Snabba kolhydrater finns det mycket av i söta drycker (juice, läsk, saft), sötsaker som glass och godis, kaffebröd, vitt bröd, vitt ris, pasta/nudlar med kort koktid.

Det är klart att du kan äta snabba kolhydrater ibland, inget är förbjudet. Hur ofta och hur mycket är det som spelar roll. Det handlar om balans. Äter du mycket sötsaker så gör det stor skillnad att dra ner på mängden.

Men att tillåta sig att äta lite sötsaker ibland kan göra det enklare att hålla sina matvanor långsiktigt.

Och när du väljer att äta glassen på fredagskvällen, se till att njuta och skippa det dåliga samvetet. Ta aktiva beslut om hur ofta och hur mycket sötsaker du får i dig, mängden spelar stor roll. Om du inte tar ett aktivt beslut kommer du troligen fortsätta med de vanor du har nu.

Har du stort sötsug? Kom ihåg att sötsug föder sötsug. Minskar du eller tar bort sötsaker så minskar sötsuget, och det går snabbt, oftast på några dagar. En av mina kunder la till en grönsakssmoothie varje dag och blev av med sötsuget direkt. Jag lovar inte att det blir så för dig, men börja experimentera och testa dig fram och se vad du kan lära dig!