Våga fylla på!

Under alla träningspass som är längre än 1 timme så behöver du fylla på med kolhydrater när du tränar. Hur mycket? 70 gram kolhydrater per timme är ett bra riktmärke att utgå från.

Det mest intressanta var att vi åt grönsaker redan innan, till både lunch och middag. Men den mängden var inte tillräcklig. Det var först när han ökade mängden som kroppen fick tillräckligt för att kunna läka sig själv. Slutar han dricka smoothien så kommer såren tillbaka direkt.

Under kortare och lågintensiva pass kan det räcka med mindre mängd men för alla medel- och högintensiva pass samt för lågintensiva pass som är 3-4 timmar eller längre så är 70 gram per timme en bra tumregel.

70 gram kolhydrater per timme är ett bra riktmärke!

atoms, molecule, chemistry

När du tränar högintensivt kan du behöva få i dig ännu mer kolhydrater, ca 80-90 gram per timme. När du får i dig de här mängderna är det viktigt att du får i dig både glukos och fruktos. Om du bara får i dig glukos så kan kroppen inte ta upp så stora mängder. Det beror på att glukos och fruktos tar olika vägar i kroppen.

Men det står att min sportdryck innehåller maltodextrin, vad är det? Maltodextrin är sammansatta glukosmolekyler men har lika snabb upptagningshastighet som glukos. Så innehåller sportdrycken en kombination av maltodextrin och fruktos kan du ta upp mer än 60-70 gram per timme.

När du tränar vill du att kolhydraterna ska vara snabba och lättillgängliga för kroppen. Därför är sportdryck bra men du kan också äta något med snabba kolhydrater.