Experimentet som ändrade min syn på mat

Min man hade under många år haft problem med att handflatorna sprack upp och kunde ha flera öppna sår i båda händerna, hela tiden (se övre bilden till höger). 

Både smärtsamt och farligt med tanken på risken att få in bakterier i såren eftersom man använder händerna till allt. Det enda som hjälpte var kortisonkrämer men så fort han slutade kom såren tillbaka.

Han ville nu hitta en annan lösning.

Han fick med mig på tåget också och vi började, som ett experiment, dricka grönsakssmoothie till frukost varje morgon. Efter några veckor hade såren försvunnit (se nedre bilden till höger)!

Det mest intressanta var att vi åt grönsaker redan innan, till både lunch och middag. Men den mängden var inte tillräcklig. Det var först när han ökade mängden som kroppen fick tillräckligt för att kunna läka sig själv. Slutar han dricka smoothien så kommer såren tillbaka direkt.

Inte nog med det så fick både han och jag andra effekter som vi inte räknat med.

Min sambo som tidigare fått varenda sjukdom barnen dragit hem från förskola och skola har de senaste åren bara varit sjuk vid enstaka tillfällen.

alternative energy, biofuel, experiment

För min del blev det också stora, oväntade skillnader, min mage började fungera bättre och jag fick mindre mensvärk.

Men den absolut viktigaste förbättringen för mig var att mitt humör blev mycket jämnare och gladare. Förut kunde jag bli lättirriterade, darrig och svag när jag var hungrig (någon som känner igen sig?) men redan första dagen jag började dricka grönsakssmoothie försvann detta. Jag säger bara wow! Varje dag blir lättare och roligare när humöret inte åker ner när jag är hungrig.

Jag lovar inte guld och gröna skogar och att allt blir bättre av att dricka en smoothie på grönsaker, frukt och bär varje dag.

Men jag lärde mig två saker:

  1. det ena är att mängden grönsaker spelar så stor roll för vår hälsa, lite är bra men mycket är mycket bättre.

  2. Det andra jag lärde mig är att experimentera och vara öppen för vad du kan lära dig. Jag förväntade mig inga effekter utan var snarare orolig för att jag skulle bli hungrigare. Jag är verkligen glad att den här oron inte stoppade mig från att prova.

Och samma sak ser jag hos de hundratals patienter jag träffat genom åren, de som vågar testa att göra förändringar märker ofta att det blir bättre och att det som de var oroliga för inte stämde.

Men även om jag sett detta hos mina patienter om och om igen så var det först när jag gjorde mina egna erfarenheter som jag verkligen förstod innebörden.

Vad har du lärt dig om hur du funkar när du gjort förändringar i kosten tidigare? Eller har du inte tänkt på det eller testat? Vad skulle du vilja testa nu?