Vi vet vad vi ska äta men varför gör vi det inte?

Det här tycker jag är superintressant. Vi vet vad som är bra mat på det stora hela och kan läsa oss till hur vi ska äta när vi tränar, vill gå ner i vikt eller uppnå något annat. Men ändå är det så många som inte gör det. Varför? Jag har ställt mig den frågan många gånger under mina 14 år som dietist. De allra flesta vill må bra. Och att äta rätt är en del av det. Men ändå faller det bort och blir inte av.

Det jag tror ofta blir fel är att man går direkt på strategier och upplägg, dieter och restriktioner. Som håller ett tag. Men vi behöver komma åt kärnan för att göra bestående förändringar.

Men vad är kärnan? Kärnan är våra tankar och värderingar. Det är härifrån våra handlingar kommer. Och för att komma till djupet så behöver vi förstå vad våra tankar är.

mistake, error, facepalm

Du är fri att tänka helt andra tankar och de är absolut lika sanna!

Saker omkring oss bara är. Det är alltid vi själva som skapar mening och betydelse av det som händer och finns runt omkring oss. Vi tolkar det som händer hela tiden. Genom våra tankar.

Ofta är vi så uppslukade av våra tankar att vi inte ens är medvetna om att vi tänker. Våra tankar hittar på orsaker till varför du inte åt det du hade planerat, varför du är värd att äta något visst, varför det inte kommer gå att göra förändringar. Men är tankarna sanning? Ofta känns det som sanning eftersom det ju är ”jag” som tänker det.

Men vad är sanning? Finns det egentligen något som är sant? Nej.

Samma händelse kan ge helt olika tankar hos två olika individer. Är något av det sant? Nej. Gör vi våra tolkningar baserat på tidigare erfarenheter och värderingar? Ja. Kan vi välja att tolka det som händer på ett annat sätt? Ja. Här kommer den bästa biten; du är fri att tänka helt andra tankar och de är absolut lika sanna! Att välja tankar som gagnar dig istället för stjälper dig.

Det är här den bestående förändringen börjar.