prairie, path, field-1246633.jpg

Den inre och yttre resan

För några veckor sedan levde jag mitt vanliga liv i Sverige. Men nu är jag i Spanien. I vanliga fall hade det varit dags att åka ”hem” till Sverige snart. Men den här gången är det annorlunda. Denna gång är jag redan ”hemma” i mitt nya hemland.

Det är förstås en stor förändring, men mest på det yttre planet. Beslutet som ledde hit tog vi för länge sedan. Sen har det varit mycket praktiska saker som behövts lösas efter att beslutet togs.

Men den stora inre processen skedde innan beslutet.

För mig började det med att ställa sig rätt frågor. De här frågorna kanske också kan väcka en inre process i dig?

Vad tycker jag är viktigt i livet? Lägger jag min tid på det i dagsläget?

Vad skulle jag göra med min tid om jag hade obegränsat med pengar?

Vad lägger jag mina pengar på? Hur stora utgifter behöver och vill jag ha?

pocket watch, time, sand-3156771.jpg

Det som är viktigt för mig är att ha tid att umgås med familjen, träna, vara ute i naturen och ha mer tid att bara vara (för då kommer kreativitet och idéer och energi att genomföra dem). Jag la inte största delen av min tid på detta.

Den andra frågan kändes först helt onödig eftersom jag inte har obegränsat med pengar. Så varför ska jag tänka på det. Men efter att ha tänkt på den lite då och då så blev svaren djupare och djupare. Till en början kanske jag skulle resa, fixa hemma, träna mer. Men sen? Det kommer säkert en vardag även med obegränsat med pengar. Att hjälpa andra är något som skapar mening med livet. Vad är jag bra på? Vad kan jag hjälpa andra med? För mig ledde de här tankarna till att jag började göra kostupplägg till personer som tränar. Träning och kost är två områden jag kan och som jag kan och gör bra, och där jag skulle kunna påverka andra positivt. Jag gjorde det först som ett test och kände snart att kunna hjälpa andra som tränar att äta bättre och öka deras livskvalitet – känns oerhört meningsfullt och glädjande. Så detta skulle jag gärna göra även om jag hade obegränsat med pengar.

Den tredje frågan om vad vi lägger våra pengar på, stötte och blötte jag och min sambo mycket tillsammans. De stora utgifterna för oss var boende, mat och bil. Vi hade redan innan rensat bort mycket onödiga utgifter som vissa försäkringar, uteätande, sett över abonnemang och givetvis sett till att inte ha några andra lån än bolånet. Vårt semesterboende i Spanien är betalt och har mycket låga fasta utgifter så om vi skulle ta bort boendet i Sverige så skulle boendekostnaden minska drastiskt. Matutgifterna hade vi sett över, välja bra mat men tänka smart när man handlar, gjorde vi redan. I Spanien är mycket av maten billigare tex grönsaker, frukt. Och är ofta närodlad. Bilen var en stor utgift eftersom min sambo behövde den till arbetet. Då fick den gå långt varje dag och vi behövde ha en andrabil till oss andra i familjen. I Spanien använder vi nästan inte bilen alls.

Svaret på alla frågor är inte ”Spanien”. Och du har säkert andra svar än jag. Men för oss mynnade det ut i beslutet att flytta till Spanien. Med lägre utgifter kan jag nu välja att arbeta deltid och lägga mer tid på familj, träning och att bara vara. Givetvis bidrog även enkelheten att kunna vara ute (i solen) hela året runt, enkelt kunna sticka ut och cykla, promenera eller bada. Ljuset under vinterhalvåret. Palmer! Lära sig ett nytt språk. Och insikten om att livet är ett äventyr! Att våga ta klivet och göra något oväntat och nytt! Och få massa lärdomar och erfarenheter på kuppen.