beer, mug, refreshment-2439237.jpg

Öl efter träningen?

Den här frågan får jag ibland och det är fler som har funderat på det eftersom det finns några vetenskapliga studier som tar upp frågan. Så är det bra eller dåligt att ta en öl efter träningen?

Efter träning behöver vi få i oss kolhydrater och protein. Om vi har tappat en del vätska så behöver vi få i oss vätska och lite salter.

Öl innehåller vätska och kolhydrater. Starköl innehåller 3 gram kolhydrater/100 gram (en halvliter starköl innehåller ca 15 gram kolhydrater). Öl med lägre alkoholhalt ligger lite högre i kolhydratmängd. Vi kan jämföra det med andra drycker:

  • mjölk som ligger på 4-5 gram kolhydrater/100 gram,

  • juice på 9 gram kolhydrater/100 gram

  • läsk på 10 gram/100 gram.

(Vi kan såklart också välja att äta kolhydraterna efter träningen istället för att dricka dem)

coffee shop, espresso, coffee-1154289.jpg

Så ölen gör att vi får i oss en del kolhydrater och vätska efter träningen. Men öl innehåller alkohol och alkoholen i sig är energirik, så därför blir ölen lika energirik som juice och läsk. Mjölken blir mer energirik än ölen eftersom den även innehåller fett och protein.

Men om du vill få i dig både kolhydrater och protein så är mjölkbaserad dryck bra. Det är enkelt att göra en egen återhämtningsdryck själv genom att mixa tex mjölk, banan och om du vill någon annan frukt eller bär.

Så spelar det någon roll för återhämtningen vad jag får i mig direkt efter träningen? Om det är mer än 24 timmar till nästa träning så är det inte lika bråttom eftersom du kommer hinna fylla på med kolhydrater och protein från maten när du äter. Är det kortare tid till nästa träning så är det bra att fylla på med kolhydrater och protein ganska snart så du kan påbörja återuppbyggnaden av muskler och glykogendepåer direkt.

Och så har vi den sociala biten. Att träffas och ta en dricka eller fika efter träningen är ett bra sätt att lära känna varandra. Och det ska inte underskattas! Sen är det upp till var och en vad man väljer att dricka, en öl, en kaffe, vatten, en läsk/juice, eller något annat!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *