Strategier är användbart – när de funkar. Men vad händer om de inte funkar? Är det fel på strategierna? Ibland. Men ofta handlar det om att vi börjat i fel ände.
Säg att du vill gå ner i vikt. Du kommer på massa strategier på hur du ska göra för att få ner i vikt. Du ska sluta äta sötsaker i veckorna, börja äta mer grönsaker, äta mindre portioner. Men du följer inte strategierna och inget händer. Är det fel på strategierna då? Oftast inte.
Anledningen till att du inte går ner i vikt är för att du inte följer strategierna. Så frågan handlar om varför du inte följer strategierna?
Vi behöver vända på steken och inse att strategierna kommer sist.
Det som kommer först är vilket tillstånd vi är i. Är vi glad eller ledsen, redo att ta oss an utmaningar eller utmattade, ser vi möjligheter eller problem, är vi fyllda av energi eller trötta? Det säger sig nästan själv att det kommer gå åt pipan om du börjar med strategierna när du är ledsen, utmattat, bara ser problem.
Vi tänker ofta att strategierna ska göra att vi får mer energi och det stämmer till viss del. När vi kan följa strategierna så kommer de att göra att vi får mer energi men kan vi inte följa strategierna så kommer vi inte få mer energi. Och då kan vi inte börja med strategierna utan måste börja med vårt tillstånd.

Men hur gör man det? Det är inte alltid enkelt men ibland kan det vara enklare än du tror. Hjärnan är lättlurad och man behöver inte vara glad eller energisk utan kan börja med att låtsas. Det handlar inte om att ljuga för sig själv utan det handlar om att använda en gladare röst än vad man tänkt sig, att sätta på bra musik och ta några danssteg, att rusha en kort bit för att få upp blodcirkulation i kroppen, att säga något snällt dig någon annan eller dig själv. När vi använder kroppen på det här sättet så lurar det hjärnan att vi är gladare och mer energiska än vi precis kände oss.
Det är klart att det inte räcker att göra det här en gång och så är kroppen full av glädje och energi, utan det handlar om att göra det varje dag, gärna flera gånger om dagen och på olika sätt. ”Lura” kroppen om och om igen, tills man börja tro och känna att det är på riktigt.
Ok, nu då? Nu känner jag att jag har mer energi och glädje och känner mig redo att börja göra förändringar. Kan jag börja med mina strategier nu?
Det är ett steg till innan vi kommer till strategierna. Och det handlar om vilka berättelser du har om dig själv. Det här berättelserna är vi sällan medvetna om, trots att vi ofta repeterar dem om och om igen. Jag kan ta ett exempel. En medelålders kvinna jag träffade för några år sedan hade kämpat med sin vikt hela livet och inför nya försök att gå ner i vikt fick hon höra av familjen att hon aldrig skulle lyckas. Och det var väl sant? För hon lyckades aldrig, gick hon ner i vikt så gick hon snart upp kilona igen.
Om hon har kvar den här berättelsen så kommer hon aldrig gå ner i vikt, trots att hon har fina strategier. Hon måste ändra på berättelsen först.
Eftersom hon börjat ändra sitt tillstånd till ett gladare och mer energiskt tillstånd så kände hon sig redo. Hon insåg att berättelsen bara är en berättelse.
Nu handlar det om att skapa en ny berättelse, en som är bättre utifrån det hon vill göra. Det handlar inte om att förneka den gamla berättelsen utan att göra om den så den gagnar dig bättre. Kanske bygga på den med att ”förut så trodde jag att jag inte kunde gå ner i vikt eftersom jag alltid misslyckades. Jag vet nu att jag kan gå ner i vikt, jag vill äta bra för min egen skull, jag vill ge min kropp rätt energi och näring som den är värd”.
Vi har ofta många berättelser i bagaget och behöver så klart träna in de nya berättelserna innan de sitter, men det är väl värt arbetet. Du är den viktigaste personen i ditt liv och bara du kan förändra dig själv.
Nu kan vi komma till strategierna! Men när vi väl kommit så här långt så behöver vi ofta inte lägga så mycket krut på dem, vi vet och känner vad vi vill göra. Vi väljer att inte köpa hem sötsakerna, vi väljer att ha mer grönsaker hemma. Viktigast av allt är att vi inte längre ser det som en uppoffring. Utan något vi vill göra. För vår egen skull.