fitness, workout, sport-1348867.jpg

Så behåller du nya vanor

Har du någon gång gjort förändringar i din livsstil som du sedan slutat med? Trillat tillbaka till gamla vanor? Utan att du riktigt vet vad som hände?

I sådana fall är du inte ensam.

Vanor är bra, de underlättar vår vardag. De gör att vi inte behöver tänka varje stund på vad vi gör. Men det tar ett tag för nya vanor att sätta sig. Olika länge för olika vanor och olika personer. Allt från några veckor till flera månader. När en ny vana sitter så går den på automatik, när vi inte behöver tänka, när det enklaste alternativet är att välja den nya vanan. Som tandborstning, det är något du bara gör.

teeth, tooth, clean-4620915.jpg

Så den vanligaste anledningen till att vi slutar med en bra förändring är för att förändringen inte satt sig och blivit just en vana.

En annan vanlig anledning till att vi inte fortsätter med vanor vi vill ha är för att vi gör för många förändringar på en gång. Flera förändringar samtidigt. Vissa kan klara det, om man är tillräckligt fokuserad. Men för de flesta så är det en dålig strategi.

Så då kommer vi till själva kärnan. Vad det är man ska göra för att fortsätta med förändringen, så det blir just en vana? En vana du inte behöver tänka på, som går på automatik.

Första steget är att välja ut den förändring du vill göra först. Sen gäller det att börja göra den. Inte vänta på ett bättre tillfälle (för det kommer aldrig). Starta direkt.

Tills vanan sitter så behöver vi aktivt ta beslutet att göra det vi bestämt oss för. Så det är här vi behöver lägga krutet. Hur gör vi det? Det gäller att påminna sig om det man vill göra och varför, varje dag. Och att bara göra det. Släppa alla bortförklaringar. Antingen gör du eller så gör du inte. Även om du inte känner för att göra den nya vanan så handlar det om att göra den ändå. Överraska dig själv. Släpper du fokus så trillar du tillbaka. Den här delen går inte på automatik, men är väl värt besväret och energin. Du kommer du tacka dig själv.

Det hjälper också att se sig själv lyckas. Att verkligen vara inställd på att det kommer gå vägen. Och hur det kommer kännas då. Verkligen känna in och uppleva känslan du vill nå med den nya vanan. Att vara säker på att det kommer att gå. Att fullfölja löftet till dig själv. Att respektera dig själv och vilja det bästa för dig själv.

Det är bara för din egen skull du gör förändringen, för att du ska må bättre.

Som Tony Robbins kärnfullt uttrycker det ”Either you feel pain from discipline or pain from regret”.

Vad väljer du?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *